Česky English
Jezdecká společnost EQUITANA Martinice
  25. 04. 2024 - 28. 04. 2024

JS Equitana Martinice hostila Český drezurní pohár 2015



Jubilejní desátý ročník Českého drezurního poháru zahájil prvním kolem 25.-26.4.2015 poprvé v areálu Equitana v Martinicích. Tradiční pořadatel skokových závodů hostil poprvé drezurní závody. Na to, jak se účastníkům v Martinicích líbilo a jaké změny zaznamenal letošní jubilejní ročník Českého drezurního poháru, jsme se zeptali Tomáše Vašáryho, který je duchovním otcem a patronem poháru.

Jak vznikla myšlenka organizovat ČDP? Kdo stál u zrodu tohoto drezúrního seriálu?

Při mých dlouhodobých pracovních pobytech v zahraničí v letech 1998 - 2003 jsem měl možnost být na různých zajímavých jezdeckých závodech. Po příchodu do ČR jsem zjistil, že hlavními cenami na drezúrních závodech tu jsou zubní kartáčky, koupelová kosmetika apod. Přišlo mi to paradoxní, hlavně vzhledem k tomu, že drezúrní koně patří mezi jezdeckými koňmi k těm nejdražším. Byl jsem u Marka Šebesťáka v Horse Academy, ten mě seznámil s rodinou Žižkových a potom to už mělo rychlý spád. ČDP se myslím přesně zrodil v kavárně v OC Flóra na Vinohradské…

Jak hodnotíte dosavadní průběh předcházejících ročníků?

Každý rok o krok dále. To je naše filozofie. Žádné velké mega akce, pěkně „per partes“. Jsem velmi rád, že máme už dlouhé roky stabilní partnery seriálu a také dlouhodobé, velmi kvalitní organizátory jednotlivých kvalifikací po celé ČR. Děkuji jim tímto všem za ochotu a pozitivní nastavení.

Jaké změny zaznamenal ČDP v letošním roce?

>Ke stabilním organizátorům přibyl jeden „staronový“ – Agro Cheb Nebanice a jsem nesmírně rád, že také Equitana Martinice. Prestižní závodiště, s výbornou polohou a vynikajícím zázemím. Samostatnou kapitolou jsou sportovní pravidla a novinky s tím spojené. Ta největší novinka pro tento ročník je „otevření“ kategorie Novice Cup pro úrovně Z a L.

Jaký je zájem ze strany jezdců účastnit se ČDP?

Jsem maximalista, takže rád bych ve finále viděl kompletní českou špičku ve všech kategoriích. Jsem zároveň i realista a tak vím, že to jednoduše není možné. Například pro jezdce, kteří se účastní s koňmi mezinárodních závodů úrovně CDI resp. CDI-W, se mnoho termínů kryje s kvalifikacemi, a to se vždy každý rok snažíme o nějakou rozumnou koordinaci s FEI kalendářem. Dále k tomu potom patří i to, že koně nemohou startovat na závodech každý týden respektive 2 - 3 krát do měsíce celou sezónu. Zažívám toto „plánování“ přímo i v rodině s Hankou, a tak sám vím, že to není jednoduché... Do budoucnosti chceme určitě maximálně propagovat ty úrovně soutěží Novice Cup, tento rok v podstatě začínáme a je to i vidět na startovních listinách, hlavně v nedělních soutěžích.

Jaká je strategie ČDP, co se týká juniorů a mladých jezdců?

Junioři mají svojí vlastní kategorii a sponzora už dlouhé roky. V české drezúře jich je ale každý rok velmi málo, takže vždy přemýšlím, jestli to „táhnout ještě dál“. Mladých jezdců je ještě méně, takže podobná věc. Na druhou stranu, chceme dlouhodobě pořádat seriál, který je pro všechny jezdecké kategorie a věkové úrovně. Budeme o tom detailně (s pořadateli, manažerkou DK apod.) hovořit na konci této sezóny a budeme hledat to nejefektivnější řešení.

Jak se stalo, že Pohár zavítal do doposud spíše skokany využívaného střediska v Martinicích?

Velmi si vážím toho, že iniciativa přišla právě ze strany Equitany resp. pana Pecky. Od prvního momentu jsem měl pocit, že hovořím v Equitaně nejen s jezdeckými profíky, ale i s profesionálními manažery. Na spolupráci jsme se dohodli v podstatě za 30 minut a hladký nebo lépe řečeno rychlý průběh má i jakákoliv komunikace při různých exekutivních záležitostech.  

Jaká byla spokojenost, co se týká organizace a zázemí?

První kolo v tomto nádherném areálu je za námi a hlavně, podle ohlasů jezdců, trenérů a rozhodčích „Big One“...Těším se na spolupráci v dalších letech.

Moc děkujeme za rozhovor a přejeme Vám hodně úspěchů v další činnosti.

Markéta Šveňková


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů