Česky English
Jezdecká společnost EQUITANA Martinice
  25. 04. 2024 - 28. 04. 2024

Do Martinic míří i Zdeněk Žíla a juniorská reprezentace



O velikonočním víkendu nás nemile překvapilo opravdu extrémně proměnlivé počasí. Mráz, sníh a velmi silný vítr donutily pořadatele, s ohledem na bezpečnost jezdců i koní, zrušit původně plánované závody Mercedes Benz Spring Cup 2015. Dobrou zprávou je, že se závody uskuteční v náhradním letním termínu.Další významnou akcí na programu letošních martinických závodů je zahajovací kolo Českého skokového poháru. Uskuteční se již tento víkend ve dnech 16. až 19. dubna. Během těchto závodů budeme mít příležitost sledovat široké pole předních skokových jezdců a mezi nimi i dlouholetého reprezentanta Zdeňka Žílu. Ten se v průběhu těchto závodů představí i ve zcela nové roli.

Zdeňku, můžeš se v krátkosti představit těm čtenářům, kteří Tě třeba ještě neznají? Jak a kdy si začal jezdit, kdo Tě v Tvé kariéře nejvíce ovlivnil, které koně by si rád zmínil a proč?

V letošním roce mi bude 43 let, u koní se pohybuji od 10 let. Mým prvním trenérem byl můj strýc Pavel Žíla. K profesionálnější úrovni jezdectví jsem se dostal až o 11 let později v Německu, kam jsem vycestoval po vojně̌. Pracoval jsem tehdy ve stáji pana Duesterfelda. V průběhu mé jezdecké kariéry jsem spolupracoval s různými trenéry, ale nejvíce mě ovlivnil Frédéric Cottier (FR), Rudiger Wasibauer (AT) a Nelson Pessoa (BRA). Jezdil jsem řadu kvalitních koní, nejraději ale vzpomínám na Pinota Grigio, se kterým jsem se účastnil Mistrovství Evropy i světových jezdeckých her, a na Cavalina, který byl po splnění kvalifikace na Mistrovství Evropy bohužel prodán.

 

Kterých úspěchů si ve své jezdecké kariéře nejvíce vážíš?

Mám radost z každého dobře zajetého parkuru. Z těch nejvýznamnějších závodů bych asi zmínil svou účast na Mistrovství Evropy i na Světových jezdeckých hrách WEG 2006 v Cáchách. Další cenná umístění, která si nyní vybavím, to bylo například 2. místo v GP Budapešť (Kris 2001), 3. místo na MČR (Pinot Grigio, 2006), vítězství ve finále ČSP v Plzni (Le Patron 2007) nebo 2. místo na GP Magna Racino CSI3 (Cavalino 2013).

Již 5 rokem působíš v moravské Chotěbuzi. Jak se stalo, že si zakotvil zrovna v této části republiky a jaká je Tvá pracovní náplň v tomto působišti?

Po odchodu ze stáje Mustang jsem zvažoval několik nabídek, ale projekt, který jsme vymysleli spolu s Petrem Byrtusem a manželi Poledníkovými, mi dal největší prostor k seberealizaci. Během pěti let se v Chotěbuzi vybudovala nová venkovní jízdárna o rozloze 4 200 m2 a zrekonstruovaly se stáje, čímž se navýšila kapacita ustájení. Do tréninku přišlo několik sportovních koní a v současnosti disponujeme i koňmi vlastními. Nyní mám v tréninku 11 parkurových koní a v průběhu zimní přípravy se věnuji také svým klientům a výcviku jejich koní. Tréninky probíhají na několika místech – Nové zámky, ESC Olomouc, prostřední Bečva a doma v Chotěbuzi.

Kdo přišel s nápadem, aby ses stal trenérem juniorské reprezentace? Co přesně tato role obnáší?

Na podzim loňského roku jsem byl osloven skokovou komisí, abych se ujal přípravy reprezentace dětí, juniorů a mladých jezdců̊. Nabídku jsem přijal, protože to pro mě byla zajímavá výzva a něco nového. V zimním období proběhlo jedno soustředění v ESC Olomouc, zde jsem se zejména potřeboval seznámit s jezdci, kteří mají ambice na účast v reprezentaci. Proběhla tady i schůzka se cleny skokové komise a přednesli jsme vypracovaný plán pro sezónu 2015. Jako první výjezd (kontrolní závody) jsme zvolili závody při ČSP v Martinicích.

Proč padla volba právě na martinické kolbiště?

Proč Martinice? Jedná se o mítink , který vyhovuje termínově a v neposlední řadě se jedná o velmi kvalitní závody ať už z hlediska organizace, ustájení, povrchu a stavitele parkurů, kterým je Eduard Petrovič.

A jaké jsou Tvé osobní sportovní cíle pro letošní sezonu?

Moje plány pro sezónu 2015 ovlivňuje zejména fakt, že disponuji hodně mladými koňmi. Plánuji se ale co nejvíce přizpůsobovat právě výjezdům juniorské reprezentace, abych se s nimi mohl zúčastnit všech přípravných závodů až do Mistrovství Evropy.

Zdeňku, moc děkujeme za Tvůj čas a přejeme hodně úspěchů v roli jezdce i trenéra.

 “Co o Zdeňkovi možná nevíte”

Životní motto: „Užívat si každý okamžik“
Oblíbený hudební žánr: dechovka a Karel Gott
Zvláštní koníčky: hra na trubku (Zdeněk prozradil, že hrát na trubku začal jako malý kluk a jako student si přivydělával hraním
na pohřbech za 50 Kč -  v té době to byl opravdu vysoký finanční obnos. Dnes už si raději vydělává jinak….)
Nejoblíbenější aktivita ve volném čase: sledování televizních pořadů

 

Markéta Šveňková


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů