Česky English
Jezdecká společnost EQUITANA Martinice
  25. 04. 2024 - 28. 04. 2024

Co bude v Martinicích v roce 2015?



Martinice zahajují již za tři týdny!


Již za pouhé tři týdny se otevřou brány martinického kolbiště, aby přivítaly jezdce a milovníky koní po zimní přestávce. Jako první bude na programu letošní závodní sezony ve středisku Equitana tradičně Mercedes-Benz Spring Cup.
Jen pouhé dva týdny nato se uskuteční první kolo Českého skokového poháru 2015 a zcela poprvé bude toto závodiště hostit i Český drezurní pohár.


V průběhu sezony 2015 jsou plánovány celkem osmery závody, na podzim letošního roku přibude i spřežení. Žít by měl areál i v průběhu zimy, kdy budou probíhat soutěže spřežení, hobby závody a řada soustředění.
Jako obvykle neměl tým v Martinicích v zimních měsících žádný odpočinek, ale opět se zde velmi usilovně pracovalo na dalších vylepšeních, která přinesou jezdcům a koním ještě větší komfort než doposud. Co přesně návštěvníky areálu letos čeká, na to jsme se zeptali Martina Pecky, ředitele resortu Equitana.


S ohledem na kvalitu a vybavení většiny našich jezdeckých areálů mám pocit, že v areálu Equitana je vše již téměř
dokonalé a není co zlepšovat. Vždy ale překvapíte dalšími nápady a inovacemi. Co jste tedy připravili za změny pro
letošní sezonu? K jaké úpravě kolbiště přesně došlo?


Předně, k dokonalosti máme ale opravdu hodně daleko (smích). Nicméně pokud se jedná o kolbiště, došlo k prodloužení
opracoviště na kolbišti o 30 metrů, což mu dá celkový rozměr 24 x 65 m. Do budoucna pak zůstane pevná délka kolbiště
100 metrů při celkové přibližné ploše 5100 m2.


Četla jsem, že bude zařazena i vodní překážka. Co vás k tomu vedlo? Jak bude vypadat a kde bude umístěna?


Vodní překážka, tedy velká, byla u nás v minulosti vždy pravidelně využívána. Od letošního jara jsme pořídili ale i menší „ vodu“ o rozměru 4 x 2 metry a ta bude používána od soutěží 120 cm. Samozřejmě z počátku sezóny jako alternativní, později pak jako řádná součást parkurů. Vedlo nás k tomu to, že se jedná o standardní překážku dle FEI i českých pravidel, ale u nás v ČR jí na kolbištích naleznete málokde, a tím pádem je i málo příležitostí k reál- nému vyzkoušení koní na této překážce v praxi při závodech.


Letos poprvé se ve vašem areálu budou konat i drezurní závody. Museli jste se nějak v tomto ohledu připravovat?


Samozřejmě, jako na všechno. Pořízení vybavení drezurních obdélníků, studium pravidel atd atd. K tomu dodatečné ozvučení
pro čtení soutěží a další se jistě ještě ukáže. Sám jsem zvědavý jak se drezúrním jezdkyním a jezdcům u nás bude líbit.


Chystáte nějaké novinky v programu Českého skokového poháru?


V rámci 14. ročníku Českého skokového poháru bude vše přibližně podobné jako doposud. Pravidla doznala malých úprav,
pracujeme intenzivně na prezentaci partnerů ČSP, novém provedení dekorovacích ceremoniálů, vrací se zpět ujednocená série
trofejí pro účastníky Velkých cen. A v Martinicích letos opět zahraniční stavitel, pan Eduard Petrovič.


Co ostatní plánované závody, bude něco jinak oproti loňské sezoně?


Memoriál Jana Papouška a jeho letošní jubilejní 10. ročník, to je jistě jedna ze zásadních výzev. Po roce se vracíme k šestidennímu formátu závodů, stavitelem bude od čtvrtka pan Marco Hesse, kterého všichni znají z loňského ročníku Martinického šampionátu mladých koní. Na Memoriálu Jana Papouška nám vůbec hodně záleží a na letošním ročníku dvojnásob. Ostatní závody jsou ještě v jednání.


V rámci změn jistě návštěvníci vašich webových stránek zaznamenali změnu. Co všechno plánujete v oblasti komunikace?


Chceme trochu více komunikovat dění u nás, k čemuž by měl sloužit právě soubor novinek, rozhovorů a článků. Tento je prvním z nich. A protože plánujeme v letošním roce výraznější rozšíření našeho působení v jezdeckém sportu, považujeme tento krok za vhodný. Náš web prochází průběžně úpravami a cílem je co nejkomfortnější provedení pro naše návštěvníky.


Děkuji za rozhovor.


Doufejme, že i náš vyhrazený prostor na tomto novém webu přispěje k oživení webových stránek i k zajištění větší informovanosti fanou- šků martinického areálu. Chtěli bychom vám zde přinášet zajímavé rozhovory a postřehy účastníků závodů, a to nejen jezdců, ale i sponzorů, majitelů koní, činovníků apod. Pokud budete i Vy, čtenáři, mít nějaké náměty, co byste se chtěli dozvědět a co byste v této sekci uvítali, pište nám do Martinic na adresu blog@equitana.cz.


Vaše Markéta Šveňková


Komentáře


  • 15. 3. 2015 10:49
    Dana Denková
    Hodně "pořadatelského" potěšení v roce 2015

    Těší mne, že se pořadatel rozhodl proniknout do tajů jiných disciplín. Skoky jsou zcela bez pochyb tou nejmasovější disciplínou a pro pořadatele je pořádání skokových závodů rutinou. Každá disciplína má svá specifika. Jedním z hlavních, a pro pořadatele zcela nových poznatků, bude komornější průběh závodů. Takovýto průběh ovšem neznamená, že náročnost na pořadatele se úměrně zmenší. Ba naopak. Přeji jezdecké veřejnosti, aby Martinice v budoucnu přivítali nejen skokany a drezurní jezdce, ale dopřáli i jezdcům z ostatních disciplín trochu ochutnávky ze svého menu.


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů