Česky English
Jezdecká společnost EQUITANA Martinice
  25. 04. 2024 - 28. 04. 2024

Český drezurní pohár vstupuje do druhé dekády své existence



Český drezurní pohár vstupuje do druhé dekády své existence

V roce 2016 se uskuteční již 11. ročník prestižní soutěže Český drezurní pohár, ve které každoročně měří síly česká špička této olympijské disciplíny. První z celkových sedmi kvalifikačních kol se uskuteční 29. dubna – 1. května v areálu Jezdecké společnosti Equitana Martinice, stejně jako v loňském roce hlavního pořadatele poháru. V Martinicích se bude konat i finále celého podniku, a to ve dnech 9. – 11. září.

Účast kompletní české drezurní špičky v posledním ročníku finále podtrhla, že závěr ČDP byl důstojným vyvrcholením tuzemské sezony a atraktivním sportovním zážitkem. Bezproblémový průběh finále zajistilo i moderní zázemí areálu v Martinicích. Na výsledné atmosféře se podílela i podpora nejvyššího vedení České jezdecké federace stejně jako účast špičkových rozhodčích v čele s mezinárodně uznávaným pětihvězdičkovým FEI sudím G. Riexingerem. O zábavu početného publika se vedle výkonů jezdců a koní postaralo také moderátorské duo pánů Janďourka a Suchánka, kteří dokázali, že kvalitní komentář drezuru přibližuje jako atraktivní, napínavý a místy i zábavný sport také laické veřejnosti.

„Toto všechno jsou hlavní cíle a smysl ČDP. Jsme velmi rádi, že se nám je díky všeobecné podpoře jezdecké veřejnosti a početných partnerů daří naplňovat. Je to pro nás velký závazek i do dalších ročníků,“ říká Tomáš Vášáry, jednatel ČDP.Dlouhodobou vizí organizátorů ČDP je přibližovat český drezurní sport mezinárodní úrovni. Toto aktuálně nejvíce splňuje tzv. T úroveň koní. I podle vyjádření sudího Riexingera by mohlo minimálně šest až osm koní z posledního finále ČDP bezproblémově dosáhnout slušných výsledků i na zahraničních závodech. I proto se v letošním ročníku ČDP rozhodli organizátoři navrátit k dřívější tradici, kdy se soutěžilo pouze ve dvou nejvyšších kategoriích, tedy v Top Ten Cupu a Challenge Cupu.

„Už několik let bychom rádi do ČDP zařadili i samostatnou kategorii nejvyšší olympijské úrovně GP. Koní, kteří by ale mohli se ctí soutěžit v této úrovni na mezinárodních závodech, se zatím v České republice najde každoročně pouze jeden až dva,“ dodává Tomáš Vášáry.

Základním smyslem druhé finálové kategorie Challenge Cup je poskytnou možnost změřit schopnosti s konkurencí především pro dva typy soutěžících dvojic. První jsou zkušení jezdci závodící na dorůstajících „koňských nadějích“, druhou pak “mládež“, tedy děti a junioři, kteří mohou sedět v sedle již ostřílených koňských závodníků. Cílem také je, aby i dorůstající jezdecká generace zažila soutěžní atmosféru ČDP a získávala zkušenosti od pokročilejších kolegů.

Pro obě kategorie zůstává i do budoucna samozřejmostí vysoká úroveň rozhodčích, jejichž řady budou vždy doplněny minimálně o jednoho FEI sudího se zkušenostmi z prestižních mezinárodních závodů úrovně CDI*** a vyšší.

Jednotliví pořadatelé sedmi kvalifikačních kol zařadí nad rámec pohárových soutěží ČDP  v termínu konání závodů i vlastní rámcové soutěže pro jezdce a koně různých úrovní. Závodníci i diváci se tak mohou spolehnout na mnoho doprovodných soutěží.

Mezi pořadateli letos nalezneme nové jméno – o organizaci jednoho z kvalifikačních kol se postará jezdecký Resort Zduchovice, který má zkušenosti s pravidelným pořádáním závodů vysoké úrovně. Letos to bude například i Mistrovství České republiky v drezuře.

„Velmi se těšíme na všechny závodníky i diváky, jejich důvěra je největším závazkem k neustálému zlepšování vysoko nastavená laťky ČDP,“ dodává Martin Pecka, hlavní pořadatel ČDP.

Kompletní harmonogram ČDP najdete zde, pravidla letošního ročníku jsou umístěna zde. Na případné dotazy vám ochotně odpoví hlavní pořadatelé z JS Equitana Martinice, kontaktovat je můžete na e-mailu jizdarna@equitana.cz.