Česky English
Jezdecká společnost EQUITANA Martinice
  25. 04. 2024 - 28. 04. 2024

V Martinicích zahajuje 14.ročník Českého skokového poháru



Za pouhý týden zahajuje Český skokový pohár 2015 prvním kolem v martinickém areálu. Tato extraliga parkurového ježdění probíhá na vybraných českých kolbištích již celých 14 let a stále si udržuje mezi jezdeckou i diváckou veřejností vysokou prestiž. Na to, jaké největší novinky mohou jezdci i návštěvníci těchto závodů v letošním roce očekávat, jsme se zeptali přímo prezidenta Asociace českého skokového poháru pana Jiřího Skřivana.

 ČSP je jako živý organismus, v průběhu 14 let se stále vyvíjí a obměňuje. V médiích se již objevily informace o chystaných změnách pro letošní sezonu, můžete nám tedy ty zásadní ještě jednou shrnout?

 

Vždy se snažíme jít naproti novým trendům a potřebám parkurového sportu tak, abychom byli postupně ať v organizaci závodů či samotných sportovních výkonech konkurenceschopní vůči okolním, zejména jižním a západním zemím. Tedy pomáháme uvést v život např. nový online systém přihlašování. Myslím, že jako jediní udržíme, ze strany ČJF ne příliš dobře řízený, systém stylových soutěží pro děti a juniory. Pravidla ČSP se pro letošní rok pozměnila, a to zejména v celkovém počtu kol /12/, bodovaných kol / 9/ a jezdec může bodovat z lépe umístěným koněm, pokud má v soutěži koně 2. Do finále čtyř nejlepších jezdců, které se letos uskuteční v Olomouci, může nastoupit jezdec s koněm, se kterým on sám v průběhu sezony bodoval. Tak to jen tak v krátkosti.

Fanoušci extraligy zaznamenali v loňském i letošním ročníku rozšíření počtu kol. Kdo nově vstoupil do Asociace a na základě jakých aspektů byli tito noví členové zařazeni?

Novými členy se stali na základě žádosti a po schválení valnou hromadou již na konci roku 2013 Zduchovice, které nahradily odstoupivší Strakonice, a na konci loňského roku jsme přibrali nového pořadatele ESC Olomouc. Základem úspěchu hnutí, které se nazývá ČSP, je velmi kvalitní organizace jednotlivých mítinků a spokojenost účastníků. Toto oba pořadatelé splňují.

Změny budou i v místech konání některých Velkých cen i samotného finále, které se přesouvá na Moravu. Proč se VC Kolína přesunula z Ptýrova do areálu Vigvam Němčice?

Toto je rozhodnutí pořadatele z Kolína, který chtěl přiblížit vlastní Velkou cenu svému místu působení a využít další moderní areál. My toto, včetně nové lokality pro finále, vítáme jako změnu potřebnou a věřím, že i účastníci se budou mít na co těšit.

Jaká je pohárová strategie soutěží pro juniory a mladé jezdce? Proč jsou v této kategorii zařazeny i soutěže na styl jezdce?

Velmi si zakládáme na kvalitní výchově mladých talentů, kam stylové soutěže zcela jistě patří. Neocenitelná je pro děti a juniory také účast na stejných a k tomu velmi kvalitních závodech po boku dospělých špičkových jezdců a reprezentantů. Tito se jim navíc mohou přímo na závodech věnovat a předávat tak cenné zkušenosti. ČSP je se svými podseriály jednak pro juniory, ale také pro amatéry, kompaktní propracovaný systém, který velmi napomáhá rozvoji skokové disciplíny. To si jistě uvědomuje i Česká jezdecká federace, která již druhým rokem podporuje právě Czech Junior Cup, konkrétně stylové soutěže. A my jsme za to rádi.

Mohou se diváci těšit i na nějaká zpestření doprovodných programů, noční skákání apod.?

Zcela jistě budou jednotliví pořadatelé myslet na své diváky a vždy jedinečnou atmosféru závodů, na které si ostatně také všichni velmi zakládáme. Noční skákání mají ptýrovští pořadatelé v plánu i letos. Zahajovací kolo se odehraje zde v areálu Equitana v Martinicích.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s tímto organizátorem a jaké výhody vidíte konkrétně v tomto areálu?

Jsem moc rád, že mohu spolupracovat s pořadateli z Martinic, kteří velmi dobře vědí, kudy vede cesta k úspěchu pořádání závodů a také celého seriálu. Vždy připraví hned na úvod kvalitní mítink a pomohou tak nastartovat venkovní jezdeckou sezonu. Martinický areál splňuje všechna nejpřísnější kritéria pořádání a je rok od roku vylaďován ke spokojenosti všech účastníků. Jediné, co nám může trochu zkazit zážitek ze závodů v Martinicích, je případné nestálé počasí.

A jaké jsou plány do budoucna, kolik ročníků ještě plánujete? Musí být velmi náročné pro Vás i partnery přicházet stále s něčím novým do dalších sezon, aby se udržela atraktivita závodů pro jezdce, sponzory i diváky?

Myslím, že je a bude stále co vylepšovat a není třeba se zabývat myšlenkou plánování počtu dalších ročníků, spíše jejich provedením a kvalitou. Samozřejmě při tom budeme tak trochu spoléhat na případnou přízeň z prostředí velmi silných podnikatelských kruhů, protože právě tam najdeme řadu dětí, které se této královské jezdecké disciplíně věnují. Nabízíme prostředí sportu, ve kterém se může duchaplně vyvíjet osobnost člověka.

Moc děkujeme za Váš čas, držíme palce do dalších ročníků a Vám osobně přejeme i mnoho úspěchů v sedle a možná i další vítězství ve finále ČSP!

Markéta Šveňková


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů